lørdag den 13. oktober 2012

Manglende viden om verbena..

Denne skønhed var en plante jeg fik på Skippers have og min garden party rundtur i sommers.

 Jeg fik hjælp her på bloggen med navnene på alle de skønne planter, jeg fik med hjem fra Skippers forældre (her). Denne skønhed er en kæmpe Verbena.
Som I nok kan regne ud, så har jeg aldrig haft denne plante i min have før. Men den er da helt vidunderlig! Den står så stolt og rank her i efterårshaven - end ikke en efterårsstorm kan vælte den. Jeg elsker den allerede :-)


Så jeg håber selvfølgelig, at den kommer igen år efter år. Så derfor har jeg lidt spørgsmål..
Skal jeg passe særligt på den her i vinter?
Kan jeg tage frø af den - og spire de nemt eller er det svært at fremavle en kæmpe verbena?

Verbena hilsner
Skt.Helena

18 kommentarer:

 1. De kan overvintre frostfrit med held, de kommer ret sent igang om foråret, så tro ikke de er gået ud, selvom de er lidt livløse.

  Jeg har prøvet at overvintre i mit uopvarmede drivhus, de gik godt nogen gange, men ikke med sikkerhed.

  De spirer meget let, du vil sikkert finde spirer, hvor du har haft dem i år. Skal du have tidlige planter i blomst, er du nok nødt til at så ret tidligt.

  Hilsen Hanne Tilst

  Jeg sår altid selv, eller er så heldig at få overskudsplanter af andre.

  God weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åhh - det betyder, at jeg skal grave den op..
   Øv! Jeg havde håbet på, at det var en staude der kom igen år efter år. Det var da ærgeligt!

   Slet
 2. Jeg har præcist de samme erfaringer som Hanne, men vælger i reglen at lade den så sig selv, selvom den så nok blomstrer senere, end hvis jeg havde taget frø. Jeg tror ikke, jeg har set den overleve vinteren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det vil sige, at du får små planter helt af sig selv, der hvor planten har stået Marie? Uden at gøre noget?
   Og den gamle plane dør så..

   Slet
 3. Det er også første år jeg har kæmpeverbenaen i haven - men bestemt ikke sidste år - så jeg følger spændt med på de gode råd du får her :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er bare skøn, ik? Jeg kan slet ikke forstå, jeg ikke er faldet over den før.
   Som det lyder, indtil videre, overlever planten ikke :(

   Slet
 4. Jeg har nogen år købt småplanter fra Odenia, jeg synes pengene er givet godt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har lige været inde og kigge hos Odenia. Jeg kunne slet ikke finde kæmpe verbenaen. En der lignede lidt fandt jeg dog - og den kostede 70 kr.. Man kan jo ikke nøjes med en!
   Så jeg tror, jeg prøver at tage frø fra den :)

   Slet
 5. Hej Det er helt rigtig at kæmper verbenaen er god til at så sig selv, der er tit så mange at man er nøde til at fjerne nogle af dem, selvfølgelig et luksusproblem. I de sidste lidt hårde vintre har ingen af mine "gamle" overlevet, men for nogle år siden kunne det godt lade sig gøre, hvis man klippede ned her i efteråret.
  Men I har ret, det er en virkelig dejlig plante som man længes efter hvert år og den er godt nok lidt langsom til at komme igang, men så sker der også noget.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene
   Jeg tror, jeg vil prøve at klippe min ned - og se hvad der sker..

   Og velkommen på bloggen - synes ikke, jeg har hørt fra dig før??
   :-)

   Slet
 6. Frøene er små og svære at "fange", drys evt. direkte ned i en kaffepose. De skal såes tidligt, januar-februar og have kulde, jeg plejer at bære dem ud og ind fra drivhuset når de er sået og det lykkedes fint. Andre lægger dem vist i køleskab el. fryser. På den måde får man tidlige planter som jeg selv kan bestemme hvor de skal bo - i bedene eller i krukker. Dem som selvsår er en sidegevinst som enten får lov at blive stående eller bliver flyttet lidt rundt med.

  I år var den første vinter nogle eksemplarer overvintrede hos mig, jeg havde intet gjort ved dem og var faktisk ved at smide dem ud i foråret da jeg opdagede at rødderne havde friske skud. Det er absolut ikke noget jeg forventer.

  Kæmpeverbenaen er et absolut must i haven og specielt når man har fundet de rette naboer til den.

  At købe småplanter hos Odenia er en god oplevelser med sunde små planter, plejer at være 6 stk. i en pakke. Jeg har købt andre verbenaer og vil gøre det igen næste år.

  God fornøjelse :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ok. Det lyder en smule besværligt med det der flytten rundt fra kulde til varme.. :-(
   Det ved jeg ikke helt om jeg har tålmodighed til.. Men på den anden side, så plejer det at krible i fingrene for at få lov til at komme igang med at rode med jord og frø - Så det kan være jeg forsøger :-)

   Slet
 7. Bare rolig, Helena. Den plante du fik er en frøsået af en frøsået, som min far tog i min have for år tilbage. Uden at du gør noget som helst har du Kæmpe Verbena i din have for altid.
  Men jeg ville nok vælge at gøre som Fru Friis. Fik ikke taget frø sidste år, men samlede planter rundt om i hele haven og samlede dem i en krukke. De er ret nemme at kende med deres takkede blade.
  Jeg forsøgte at følge Claus Dalbys råd om at grave dem op og opbevare dem frostfrit. Måske havde de friske spirer, men så var de godt nok længe om at komme op. Jeg smed dem ud!
  Held og lykke med dem!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åhh det lyder godt Lotte. Jeg er rigtig glad for den og vil rigtig gerne ha' den i haven i mange år fremover.
   Det der med at "uden jeg gør noget som helst, har jeg kæmpe verbena i haven for altid" er lige noget for mig :-)

   Slet
 8. Jeg har haft kæmpeverbenaen nogle år efterhånden og har aldrig oplevet at de overlevede vinteren, men som de fleste andre at den er en flittig selvsåer. Jeg har den både i bedene og på terrassen i krukker - med det resultat at jeg hvert år har det fineste "væg-til-væg" tæppe af små verbenaer på terrassen. :o) Og i øvrigt verbenaer alle mulige og umulige steder i haven. Jeg plejer at grave nogle op og sætte i drivhuset. På den måde går det lidt hurtigere med at få dem i gang. Jeg læste på Kjeld Slots blog at han graver dem op og opbevarer dem i et skur, for i følge ham skulle de kunne tåle frost, men ikke hvis de er våde samtidig. Jeg har ikke selv prøvet, men tænker at jeg vil prøve at sætte en af krukkerne ind i drivhuset og se hvad der sker.
  Mange hilsner
  Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine råd Trine. Det lyder godt, at de kommer op overalt :)

   Hvor er det skønt at kunne stille spørgsmål her i blogland og så få alle de dejlige erfaringer fra folk i hele landet.

   Slet

Skriv gerne en kommentar!
Jeg læser dem alle med glæde og forsøger at besvare alle :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...