fredag den 25. maj 2012

Fredags Fristeren - som faktisk er lidt ulækker!

Denne fredag vil jeg friste dig med en DIY.
Jeg har flere steder læst, at man kan lave sin egen gødning af brændenælder. Jeg har selv prøvet det nu - men ved dog endnu ikke, om det er sådan et mirakelmiddel, som alle siger - da det endnu ikke har fået lov til at virke. Jeg skal nok give en tilbagemelding senere på sommeren.

How to:

Jeg plukker en masse toppe fra nye brændenælder, så det passer med en spandfuld 
(husk handsker). Hælder vand på brændenælderne, så du fylder spanden.
 Nu skal suppen/heksebryggen bare stå og rådne. Og her må jeg advare dig - det stinker altså! :-)

 Helst en gang om dagen skal du røre rundt i heksebryggen, for at ilte vandet. Hver gang man røre rundt, skummer det.
Når det efter et par uger holder op med at skumme, mens du røre rundt i det - Er heksebryggen klar. Det vil sige, at det meste af brændenælderne er opløst og der kun er de tykkeste stængler tilbage. Det hele sies og den færdige blanding hældes tilbage i spanden eller over i en ekstra vandkande eller lignende beholder.

Nu kan du bruge mirakelblandingen i forholdet 1:10, når du vander dine planter.
Det vil sige en del "heksebryg"/mirakelblanding til 9 dele vand - cirka (selvfølgelig alt efter hvor kraftig du har lavet blandingen)

Jeg håber, at denne slags gødning virker efter hensigten, for det er da nemt! - og ikke mindst økologisk. Indrømmet.. det er da lidt stinkende og ulækkert - men når bare det virker er jeg ligeglad.

Stinkende fristelser fra
Skt.Helena

torsdag den 24. maj 2012

Uhmmm..

Alt tyder på en god jordbærhøst igen i år :-)

(billede taget med min Iphone for 5 minutter siden)

mandag den 21. maj 2012

På Have besøg

I går var vi for første gang på besøg i en vildt fremmed have. Vi var på Åben Have besøg i to haver i vores lokalområde. Den ene have har jeg set før, da det er en veninde, der har den, men den anden have havde jeg aldrig været i før. Jeg synes, det er lidt grænseoverskridende at vade rundt i andre folks private haver- også selv om der stod et skilt ved vejen.
Jeg havde lokket manden i mit liv med og vi fik da også et par gode ideer med hjem. Den ene er vi allerede gået i gang med, men det høre I mere om senere..
I dag vil jeg nemlig kun vise de skønne billeder fra de to skønne haver frem. Begge haver ligger stor vægt på rhododendron og surbundsplanter.
 Den første have:






 Skøn primula



 Den anden have:




Her var der også salg af egne fremstillede planter.

Som sagt fik vi en del inspiration med hjem - og jeg håber da også at kunne lokke gemalen med en anden gang. Men jeg håber, at der vil være haver der ligner vores egen lidt mere.
Måske er jeg ved at være oppe i årene, men jeg synes godt nok, at vi var ret unge i forhold til de andre besøgende.. Er det kun ældre mennesker der tager til Åben have arrangementer?? :-)

Jeg fik forresten også en lille høst med hjem :-)


Mange Mandags Hilsner
Skt.Helena

fredag den 18. maj 2012

Fredags Fristeren - Drivhus

Jeg har haft mit drivhus i et år - og jeg ELSKER det! Jeg tror faktisk, at mit første indlæg her på bloggen var om drivhuset :-)
Jeg elsker, at se andres drivhuse - både hvilken type drivhus de har og hvad de vælger at putte ind i det. Nogle bruger drivhuset som en slags udestue, nogle har kun prydplanter i drivhuset og andre igen bruger kun drivhuset til nytteplanter.
Med hensyn til udformningen af drivhuset er der rigtig mange forskellige typer, man kan købe og bygge selv. Det er jo heldigvis helt op til den enkeltes smag og pengepung.
Man skulle måske lave et tv program der hed: "Vis mig dit drivhus og jeg skal fortælle dig, hvem du er"  :-)
Jeg har fundet frem til nogle skønne drivhuse, som jeg her vil dele med dig.

Pinned Image


Pinned Image

Pinned Image

Pinned Image

Pinned Image
(billederne er fundet her, her, her, her og her)

Mit eget drivhus er dog slet ikke så avanceret (et helt alm. juliana) - men man har jo lov til at drømme, ik'? ;-)

Det, at jeg elsker at have et drivhus og omtaler det positivt, kan jeg mærke, har fået mine omgivelser og omgangskreds til at kigge på drivhuse. Jeg håber, at de kommer til at kunne lide det lige så meget, som jeg gør. Som jeg sagde til en kollega , hvis kone gerne vil have et drivhus " Man kan simpelthen ikke være sur i et drivhus! Det er lige som med at synge - man kan heller ikke både synge og være sur." :-)
Måske du også lod dig friste?
Drivhus Fristelser Fra
Skt.Helena

tomato time,  Denmark
billedet er fra mit eget drivhus sidste år

søndag den 13. maj 2012

Blomstrende drivhus?

Så er der plantet de første planter i drivhuset. Dejligt!
Faktisk er der ikke ret meget, der blomstre i mit drivhus i løbet af sådan en sæson. Der er selvfølgelig de små gule blomster på tomatplanterne og de hvide på pebrene, men ud over det.. ikke meget. De små planter jeg har frøsået bliver plantet om og kommer i forskellige krukker rundt om i haven inden de blomstre - de er kun i drivhuset, mens de er små..
Det har jeg lavet lidt om på :-)

Sidste år plantede jeg en clematis i det ene hjørne af drivhuset og i fredags købte jeg en rose til at stå i en krukke i drivhuset.
Er de ikke yndige sammen?
 Og hver for sig..


Da jeg kom hjem, opdagede jeg, at der ikke står noget navn ved rosen.
Blev vist bare så betaget af den..
Er der nogen, der kan fortælle mig, hvilken slags det er??
 Perlehyasinterne reddede jeg fra at blive slået til plukfisk af græsslåmaskinen
 Nå ja - yndlingskatten er også flyttet ind - og han pynter jo på sin helt egen måde :-)
 Jeg kan allerede mærke den energi det giver mig at være i drivhuset. Det er skøøøønnt :-)

Blomstrende drivhushilsner
Skt.Helena

lørdag den 12. maj 2012

2 x tjek

I går fik jeg lavet to af de ting, der stod og nagede mig på min To-Do liste.
Jeg fik startet op i drivhuset! Jubii
Da butikkerne åbnede susede jeg ned efter plantesække. Jeg måtte to steder hen for at få mine 6 plantesække til kapilærkasserne i drivhuset. Hjem med dem og afsted igen. Mit bagagerum er ikke ret stort :-)
Nu gik turen til et dejligt gartneri ca. 12 km. væk.  Her købte jeg mine planter til drivhuset sidste år - og jeg var meget tilfreds med dem. Så jeg forsøger at gentage succesen (om end med en lidt senere start).

Jeg ved ikke, om de er så vilde med, at man fotografere inde i gartneriet, så jeg smugknipsede nogle billeder med min mibiltelefon.

I indgangen bliver man mødt af en formklippet Anders And :-)
 Et view ud over de mange agurkeplanter - jeg fik selvfølgelig de bedste med hjem.
 Disse planter var der ikke så mange af - men sikke de lyste op
 Samme plante i tre forskellige nuancer
 Lange lange borde med en slags plante - et imponerende syn

Her et view tværs hen over bordene.
Bemærk de mange hængende ampler i loftet!
 Samme - bare højre side af gartneriet

Foto gennem bilens bagrude..
Jeg forsøgte at begrænse mig - og købte kun lige det jeg var kommet for.
Nå ja - rosen smuttede da vist godt nok med, men jeg har længe tænkt på at få en rose i drivhuset :-)
Det blev til 1 bøftomat, 1 gourmet tomat (aldrig hørt om før), en chili, 2 skoleagurker og en alm. agurk, en basillikum og så en yndig rose. Det kriblede i fingrene efter at flå ned fra bordene, men så tænkte jeg på alle de små planter jeg har herhjemme der også skal være plads til - og så holdt jeg mig i skindet.
Jeg må sige, at deres udvalg i tomatplanter var meget større end sidste år. Det undre mig lidt - men måske er det fordi, jeg var så tidligt ude sidste år??
Jeg kunne i hvert fald ha' sparet mig alt arbejdet med at frøså alle de tomatplanter - de havde både gule, black cherry og to slags, som jeg ikke har hørt om før. Og så var deres planter jo ti gange større end mine er på nuværende tidspunkt - dvs. at sæsonen starter tidligere.. Øv!
Reminder til mig selv: Lad være med at frøså planterne til drivhuset i 2013 - køb dem som færdige planter.

hilsner fra hende med den skrumpende TO DO liste :-)
Skt.Helena







torsdag den 10. maj 2012

Den evindelige dårlige samvittighed!

I øjeblikket synes jeg, at jeg har dårlig samvittighed lige meget, hvor jeg vender hovedet hen..  Haven halter, drivhuset er jeg langt bagefter med (så I hvor store Søren Ryges tomatplanter var i går i Tv!!), huset trænger gevaldigt til oprydning og rengøring, de ugentlige plejehjemsbesøg bliver udsat igen og igen, på bloggen har jeg kun lavet små hurtige indlæg, for ikke at gå helt i stå, jeg får slet ikke læst med hos jer andre - og dermed får jeg ikke al den gode inspiration jeg plejer at finde..
Men kan man bruge dårlig samvittighed til noget? Nææ egentlig ikke - men på den anden side kan man jo gøre noget ved det, der giver en dårlig samvittighed. Så jeg har besluttet at skære lidt ned på den liste af blogs jeg (forsøger) at følge med i. Jeg beklager - men jeg vil hellere følge med lidt færre steder og så få læst, hvad det bliver skrevet end det modsatte.
Jeg har besluttet at weekenden (for mit vedkommende) skal bruges i haven og i drivhuset. Jeg skal ha' købt de ting jeg mangler, for at få drivhuset op at køre - for så passer det jo nærmest sig selv derefter.

Måske skal jeg også ha' kigget på, hvad det egentlig er, jeg bruger min tid på.. Og er det overhovedet de ting, der er de vigtigste for mig?? 
Som en anden meteolog kan jeg oplyse at weenkenden står på indkøb, plantning, lugning, jord under neglene og lidt selvransagelse..

Ha' en rigtig dejlig torsdag - forhåbentlig uden dårlig samvittighed :-)

Status hilsner
Skt.Helena 

mandag den 7. maj 2012

Havens blomster lige nu

Har lige været på lille rundtur i haven, for at se hvad det er der blomstre lige netop nu.
Blomsterne fra en kæmpestenbræk (tror jeg nok) er meget kønne når man kommer tæt på.
 Min første rhododendron blomstre nu. Det er vældig yndig med sine rosa knopper...
 og helt hvide blomster
 Vibeæg - vist den eneste blomst jeg kender der er ternet..
  Perlehyansinter
 Bøgehækken er lige sprunget ud - og neden under den - de søde anemoner
 Bellis - dog kun få steder i græsset
Og selvfølgelig et par mærkebøtter :-)


En lille rundvisning her i starten af Maj - lad os håbe,
at der er mange flere blomster i slutningen af måneden :-)

Maj-hilsner
Skt.Helena

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...