onsdag den 22. juni 2011

Hyldeblomster

Så er det tid til at lave hyldeblomstsaft. Denne dejlige lyse sommerdrik - ikke at forveksle med hyldebærsaft, som er meget mørkerød og har en helt anden smag. Egentlig en fantastisk busk, sådan en hyld. Man kan høste fra den to gange med to vidt forskellige resultater. Man behøver ikke have hyld i sin egen have, de findes overalt i det ganske land. Lige nu er de lette at genkende pga. de store hvide blomsterskærme. Busken er normalt også ret stor (ca. 2 mtr.høj), så den er ikke så let at overse. Tit bruges busken som et blandet læbælte med andre buske og træer ved markerne og de findes også i udkanten af skove - Det er bare at ta' ud og lede - og så finder du den. Du må bare ikke plukke hyldeblomster i nærheden af en vej, da de så er forurenet af bilosen. Husk en pose til alle blomsterskærmene, det er nemlig dem vi skal bruge til at lave saft af - opskriften kommer her nedenfor


Her er den opskrift jeg har brugt hvert år siden 2000 (tyvstjålet fra nettet på det tidspunkt)

Det skal du bruge:
Ca. 35 hyldeblomsteskærme
2 økologiske citroner
1 ltr. vand
1 kg. sukker/rørsukker
2 spsk. citronsyre (fåes i små breve ved siden af krydderierne i supermarkedet)
1 spsk. Atamon (i en flaske samme sted)

Sådan gør du:
Skyl skærmene meget grundigt i flere hold vand. Kom dem i en stor skål eller andet med låg. Skyl citronerne og skær dem i skiver. Læge citronskiverne i skålen. Bland citronsyren med sukkeret, og opløs sukkeret i kogende vand (den 1. ltr.). Rør rundt til sukkeret er næste opløst. Hæld sukkerlagen over skærmene, læg låget på skålen og lad saften trække i køleskabet i 4 dage.
Efter 4 dage sies saften og der tilsættes atamon (for holdbarhed). Hæld saften på rengjorte flasker. Hvis ikke du har glasflasker, patentflasker eller lign. kan du bruge rengjorte plastik sodavandsflasker - disse kan også fryses ned, så saften kan bruges på et senere tidspunkt.

God fornøjelse! :-)

Helena

2 kommentarer:

  1. Tak for det. - Jeg kigger på det.

    SvarSlet
  2. Min gudedrik står også og trækker nu. Har læst et sted at man ikke behøver at vaske blomsterne, og vores står langs markerne så der er ikke det store forurening i dem. Har prøvet en ny opskrift i år, anbefalet på politikken, hvor man råsylter. Altså hvor det overhovedet ikke skal varmes op. Indholdsmæssigt er opskriften lig med din, men jeg glæder mig til at smage om der er forskel.
    Hilsen Susanne

    SvarSlet

Skriv gerne en kommentar!
Jeg læser dem alle med glæde og forsøger at besvare alle :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...