tirsdag den 28. juni 2011

TO DO - sommerferieliste

Hvad stiller man op med 6 ugers ferie? De tre af ugerne alene med ungerne, inden manden får sommerferie de sidste tre uger. Et luksusproblem mener nogen. Det ER da helt vildt luksus, at have seks ugers sommerferie - men de kan godt gå hen og blive lidt lange, de uger, hvis man har besluttet ikke at skulle på ferie i år.. Jeg er så bange for, at der bare går hverdag i den - og jeg kommer til at bruge tiden på at vaske tøj, rydde op og gøre rent. DET er der nemlig ikke meget ferie over og pludselig er ugerne gået og jeg skal på arbejde igen og så er den sommeren gået :(

I morges gav jeg børnene hver deres blok (ikke at forveksle med blog) og bad dem skrive de ting, de gerne ville i deres sommerferie. Jeg lavede også en liste selv. Flere af punkterne var ens - og det er jo dejligt!

Nedenfor er vores fælles liste over de ting, vi gerne vil nå i vores sommerferie i år. (Jeg giver jer en status, når de seks uger er gået - om vi har nået det hele eller måske mere end det.)

torsdag den 23. juni 2011

Ærter

Vi har i år rigtig mange ærter i haven. Grunden til dette er faktisk, at børnene kun ville have ærter i deres lille køkkenhave i år. Jeg købte to frøposer med ærter og mente, at det ville række til 4 rækker ærter til hvert barn. Julie og jeg gik igang med lugning og såning - og nåede gennem hendes 4 rækker, så var der kun 6-7 ærter tilbage til Patrick.. Ups! Nå, men så måtte jeg jo købe to poser mere. Det blev en anden sort og fra et andet firma. De blev lagt i blød en uge efter de første. Da vi havde sået Patricks ærter, havde vi det dobbelte tilbage. Der må virkelig være meget forskel på, hvor mange ærter de forskellige frøfirmaer lægger i poserne. Alle andre højbede var sået til med andre ting, så der var ikke plads til de overskydende ærter..
Hvad gør man så?
Ja, de skulle jo ikke gå til spilde, for hele familien elsker at spise ærter.

Tjaa, Man er vel lidt kreativ. Jeg fik plantet en del ærter i kanten af jordbærbedet. Ca. 10 ærter blev plantet på en skråning med en trappe, hvor jeg også har blåbær og hostaer (ja, det er en underlig sammensætning, men de klæer hinanden), jeg puttede to ærter i en lille krukke i drivhuset og til sidst fyldte jeg en gammel zinkbalje med muldjord og såede de sidste ærter her. Se nedenstående billeder :-)

Vi skal nok få masser af ærter i år, for de pibler op de fleste af stederne.
Det skal lige nævnes, at de første poser med ærter blev købt ret billigt og dem jeg købte i anden omgang var over dobbelt så dyre - så pris og antal hænger sammen i dette tilfælde.

Mange ærtehilsner

Helena


                                                      De to ærter der blev plantet i drivhuset

onsdag den 22. juni 2011

Hyldeblomster

Så er det tid til at lave hyldeblomstsaft. Denne dejlige lyse sommerdrik - ikke at forveksle med hyldebærsaft, som er meget mørkerød og har en helt anden smag. Egentlig en fantastisk busk, sådan en hyld. Man kan høste fra den to gange med to vidt forskellige resultater. Man behøver ikke have hyld i sin egen have, de findes overalt i det ganske land. Lige nu er de lette at genkende pga. de store hvide blomsterskærme. Busken er normalt også ret stor (ca. 2 mtr.høj), så den er ikke så let at overse. Tit bruges busken som et blandet læbælte med andre buske og træer ved markerne og de findes også i udkanten af skove - Det er bare at ta' ud og lede - og så finder du den. Du må bare ikke plukke hyldeblomster i nærheden af en vej, da de så er forurenet af bilosen. Husk en pose til alle blomsterskærmene, det er nemlig dem vi skal bruge til at lave saft af - opskriften kommer her nedenfor

mandag den 13. juni 2011

Køkkenhaven

Når jeg tænker tilbage på min barndom, så var den køkkenhave vi havde kæmpe stor. Halvdelen af haven blev simpelthen brugt som køkkenhave. Og der var alt i den. Min mor gik hjemme hos os tre piger og brugte meget af sin tid i haven - og i køkkenhaven. Jeg husker det også, som om vi altid havde et lager af hjemmelavet saftevand (både hyldeblomst, hyldebær og mirabellesaft), syltede rødbeder, asier, alle mulige slags syltetøj og andre ting i glas til hele vinteren. Sikke et arbejde det har været! Jeg er sikker på at det er fra min barndom, at min haveinteresse stammer fra. Jeg gik tit en runde i haven med mine forældre om aftenen, for at følge med i, hvad der nu var sket med de forskellige planter og hvordan det så ud i køkkenhaven.
Hvis jeg sammeligner min mors køkkenhave fra dengang med min køkkenhave nu - ja, så er det jo nærmest bare et par små bede med lidt grøntsager i.. He he.
Men jeg er glad for vores lille køkkenhave og det er resten af familien også. Vi deles om den. Vi har lavet det som tre højbede - med træstammer rundt om, for at undgå for meget ukrudt i dem og for nemmere at kunne forbedre jorden i dem. Det fungere fint.
Børnene har et bed tilsammen i år. Sidste år havde de hvert sit bed og der var ingen grænser for alt det de havde deri. Men i år havde de fået erfaring (at passe en køkkenhave kræver at man luger i det - ellers bliver høsten ikke stor) - og valgte at dele et bed. Og der skulle kun en slags i det - Ærter!
Per har et bed, der er hans - kun med rødløg og porrer.
Så har vi et fælles bed - det er med alt muligt blandet. Der er både dild, to slags salat, radiser, persille, jordbær, jordskokker, gulerødder og morgenfruer. Se billedet nedenfor.
Og så har vi lavet et bed nederst i haven om til et kartoffelbed i år, og plantet dobbelt så mange kartofler som vi havde sidste år - for det var en succes.
Så jo - Vi har en køkkenhave. I en målestok der passer til os og den måde vi lever på.

Helena


De tre bede i forlængelse af hinanden


            Det fælles bed, med net over. Mest for at kattene ikke skulle grave i det og sprede frøene.

fredag den 10. juni 2011

Nye billeder


De nyeste billeder fra haven.
Lidt blandende blomster billeder taget inden for den sidste uge. Det sidste billede er af et jordbær med de første røde toner. Jeg må indrømme at jeg snød lidt med jordbærerne og flyttede et par planter ind i drivhuset.
Som nyudsprunget drivhus-ejer mente jeg ikke, at jeg kunne fylde drivhuset op med planter i år. Jeg ville bare forsøge mig lidt frem med 3 tomatplanter, 2 agurkeplanter og 2 pebre. Mere skulle jeg ikke have. Så derfor blev der jo nogle ledige pladser i plantesækkene. I de midterste huller plantede jeg jordbærplanter fra haven, som jeg håbede ville give en tidlig høst.
Ganske rigtig har jordbærerne givet en lidt tidligere høst, men med planterne tog jeg nu grueligt fejl. Jeg kunne ikke finde blommetomatplanter i handlen, så jeg købte et brev med blommetomatfrø og såede dem i potter. Jeg fik besøg af Pia, som har haft drivhus i 4 år nu - og er meget erfaren drivhusejer i mine øjne :-). Pia havde også et par planter med til mig. Jeg kom også til at købe lidt flere planter. Og forærede lidt blommetomat planter væk.

Således har jeg nu:
10 tomatplanter (både blomme, cherry, cocktail og alm. gemini),
2 agurkeplanter
4 pebre planter (gul, rød, rød snack peber - og en hvid peber!)
1 galia melon
2 Physalis ( jødekirsebær tror jeg de hedder)
+ diverse andre planter som jeg fortæller om på et senere tidspunkt.

Sådan kan det gå :-)

Skriv gerne i kommentaren, hvad du har i dit drivhus - hvis du har et..


                                         Blå - lilla Storkenæb.



onsdag den 8. juni 2011

Drivhus eller ej?

Jeg har i mange år gået og tænkt på om jeg var et drivhusmenneske. Jeg kunne ikke rigtig finde ud af det. Jeg elsker haven, at lave nye bede, købe og plante forskellige planter. Jeg nyder at bruge nogle af vintermånederne på at planlægge, hvad det er jeg vil med haven og hvad der skal ske af nye ting. Men jeg hader at luge ukrudt, man alligevel aldrig får bugt med! Den slags der kommer igen og igen på samme sted.
Jeg synes det var spild af penge, at købe et drivhus, hvis jeg får det på samme måde, som med det genstridige ukrudt - At det kun er til irritation og skaber uendeligt meget arbejde.
Til sidst tog jeg beslutningen. Jeg købte et drivhus!

Det blev sat op i påskeferien. Og jeg tror måske ikke, at jeg får min mand til at gøre det igen - på noget tidspunkt. :-) Sikke et arbejde!
Nu har jeg haft mit drivhus i ca. 2 måneder - Og jeg ELSKER det! Det er simpelthen fantastisk.

Jeg vedlægger billeder fra opsætning af drivhuset og planterne i det.

God fornøjelse :-)
                                           Soklen er støbt og der er lagt fliser i hele drivhuset

                            Selv skelettet på drivhuset er samlet i sektioner og venter på at blive samlet

tirsdag den 7. juni 2011

Have

Jeg elsker haven! Min have - vores have.
Jeg tilføjer lige lidt billeder af nogle af de dejlige planter. Håber I selv kan høre fuglene synge og se den smukke himmel for jer.
 De mange blomster lover dejligt mange jordbær i år

Velkommen til min blog!

Velkommen til min blog - ja også til mig selv. I morges anede jeg ikke, at jeg skulle til at have min egen blog. Men det har jeg pludselig nu! Fulgte et link, sad og kiggede på det, fulgte diverse instruktioner og nu godt en time efter har jeg min egen dagbog på nettet :-) Vildt - og sjovt, tror jeg.

Nu får vi se, hvor meget jeg kommer til at bruge den og hvor meget jeg har lyst til at dele med jer derude.

På gensyn :-)

Helena
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...